12 maj 2015

Rebozo - Et uvurderligt redskab for doulaer

På Doula Support Uddannelsen arbejder vi en del med rebozo, til brug under både graviditet, fødsel og i den første barsels tid.

 

Men hvad er en rebozo?

En Rebozo er et vævet stykke stof, som oprindeligt stammer fra Mexico hvor rebozo-teknikkerne blev udviklet af Mayaindianerne. Rebozoen kan bruges til alt fra afslapning, smertelindring, ve stimulering, at ryste baby ned i bækkenet og til efterfødselsbehandlinger af mor.
Rebozoer fås i mange forskellige farver, og både med og uden mønstre. På Doula Support Uddannelsen, bruger vi fastvikler til rebozo øvelserne, da fastviklerne også kan bruges af forældrene efter fødslen til bæring af deres baby og senere større barn.

 

Hvordan bruges den?

Rebozoen bruges som en forlængelse af doulaens arme og hænder til at vugge, ryste, masserer, eller stramme op om den gravide, fødende eller nybagte mor, alt efter formålet.

 

Under graviditeten:

Den mest kendte og almindelige teknik, er hvor doulaen bruger rebozoen til med blide vuggende bevægelser, at ryste den gravides bækken mens hun ligger på ryggen. Dette afhjælper bækken og lændesmerter, virker afslappende og afspændende, klargør kroppen til fødslen, fremmer tilknytningen mellem mor og baby, og stimulerer babys motoriske sanser.

Derud over kan rebozoen under graviditeten bruges til:

  • Smertelindring
  • Afslapning
  • Lindre ømme muskler og led i bækkenet
  • At hjælpe baby med, at lægge sig godt ned i bækkenet

 

Under fødslen:

Under fødslen kan rebozoen bruges til at ryste mors bækken, mens hun står op af en væg, hvilket både er smertelindrende, afslappende og hjælper baby med at trænge ned i bækkenet, hvilket virker fremmende for fødslen.

Rebozoen kan også bruges til at ryste mors bækken mens hun ligger på alle 4, hvilket virker afslappende, smertelindrende og er fremmende for fødslen.

 

Derud over kan rebozoen under fødslen bruges til

  • At stimulerer veer ved ve-pauser eller vandafgang uden veer
  • At fremme fødselsprocessen
  • At hjælpe baby længere ned i bækkenet
  • Afslapning og smertelindring

 

Efter fødslen:

Efter fødslen kan rebozoen med stor succes bruges til at samle mor igen, hvilket virker afspændende og afslappende, samt giver følelsen af omsorg og fornyet energi.
Efter fødslen kan rebozoen også bruges af forældrene til at bære deres baby i, hvilket er med til at sikre den vigtige kropskontakt og første tilknytning.

 

Opsummering

En rebozo er et uvurderligt stykke værktøj for doulaer, da vi kan bruge den til at støtte op om både mor og baby, samt lærer far teknikkerne, så også han kan bruge rebozoen til at støtte hans partner.
Rebozoen kan bruges til alt fra afspænding under graviditeten, ve-stimulering under fødslen og til at samle mor igen efter hun har født.

 

Under uddannelsen

På Doula Support Uddannelsen bliver du blandt meget andet, undervist i rebozo rystninger, stramninger og vugninger, til brug under graviditet, fødsel og i den første barselstid, således at du efter uddannelsen er klar til at gå ud og benytte rebozoen på gravide, fødende og nybagte mødre. Samtidig med at du får masser af tid og mulighed for både at øve dig på dine kollegaer, samt selv modtage behandlingerne, så du på egen krop ved hvordan de føles. Alt sammen noget der sammen med de andre dele af uddannelsen, vil gøre dig i stand til selvstændigt at gå ud og støtte, vejlede og yde omsorg for gravide, fødende og nybagte mødre.

 

 

 

Skrevet af: Anja Pedersen  12 maj 2015 Tilbage

Doula Support Uddannelsen